Post Royaal December 2012

KnipselA.PNG

Deze maand even geen nieuwjes ,maar een verhaal over een van de grote verwarringen in papierland. . Rijstpapier !!  Veel mensen vragen nog altijd naar rijstpapier. Zonder het te beseffen vragen deze klanten eigenlijk naar Japans papier: het zogeheten  Washi . Ik zal proberen het uit te leggen.Op het eiland Taiwan groeit  een boom met de naam  Aralia papyrifria . De kern van de boom wordt na het oogsten in zeer dunnen plakken gesneden en vervolgens gebruikt voor de productie van kunstbloemen . Dat is rijstpapier en wordt niet verkocht of gebruikt buiten Taiwan.   Letterlijk vertaald is  WASHI : wa = japan, shi = papier. Ondanks dat papier is uitgevonden in China (hierover in een later editie meer) ,heeft Japan het papiermaken tot een kunst met een grote K uitgebouwd.  Het  overgrote deel van  japans papier wordt gemaakt van een boomachtige struik met de naam KOZO ( Broussonetia kazinoko ).  Het is een heestersoort, die groeit in bergachtige streken. De vezel van de plant is ( in verhouding) lang en sterk en daardoor zeer geschikt voor het maken van papier. Er zijn nog 2 andere planten zeer geschikt voor de produktie van washi: Gampi (Diplomorpha sikokiana) en Mitsumata ( Edgeworthia papyrifera). Alle drie de soorten hebben een eigen uitstraling en eigenschappen , die ik in een latere Post Royaal  uitgebreid zal toelichten.
Knipselb.PNG

De naam rijstpapier is zeer waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door een (engelse) koopman zo’n 200 geleden. Hij bracht Washi mee naar Europa en wist niet beter dan dat het papier van rijst gemaakt moest zijn, aangezien japanners veel rijst eten. Zo ontstaan volstrekt foutieve namen, die helaas lang in het collectieve geheugen blijven hangen. U weet nu beter.  Washi kan in drie groepen worden verdeeld :
A. handgemaakt papier = Tesuki
B. Machinegemaakt papier volgens japanse normen = Kikaizuki   C.machinegemaakt papier volgens westerse normen.
Met name de Tesuki papieren zijn in Europa erg gewild vanwege toepassing,textuur en verouderingsbestendigheid. U vindt op onze webshop vele soorten. Zie deze link en deze link
3jpp77.jpg

Naast alle onbedrukte papieren zijn er de zo geheten Chiogami : papieren met zeefdruk volgens vaak oeroude patronen. Deze ontwerpen  zijn afkomstig van de kimono’s die in Japan sinds vele eeuwen worden gedragen.  Er zijn nog slechts een handjevol drukkers die de technieken beheersen om deze prachtige papieren te maken. Het zeefdrukker gebeurd volledig met de hand, ieder kleur heeft  zijn eigen drukgang. Aangezien de meeste patronen 4 tot 8 kleuren hebben, moet de drukker evenzoveel handelingen verrichten. Het resultaat is er dan ook naar.
Deze link

 

Knipsel.PNG Papier scheppen op traditioneel Japanse wijze.
Advertisements

Leave a comment

Filed under Post Royaal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s