Japans papier

tengEindelijk na vele maanden radiostilte verder met Japans papier. Japan is verdeelt in prefecturen en 4 daarvan liggen op het kleinere eiland Shikoku. Een van de belangrijke prefecturen voor dit verhaal is KOCHI. Hier worden een aantal papiersoorten gemaakt die van belang zijn.

A.Tengusho-shi

B.Shojijami

C.Gasa-shi

Tengusho-shi is een oude papiersoort.In de  Meiji periode (1867-1912) werd zij gemaakt In Mino prefectuur. Om onduidelijke reden is de volledige productie verhuist naar Kochi. Tengusho is een dunne tot zeer dunne soort,welke in oude tijden werd gebruikt als doorslagpapier en voering van prenten. Wij in het Westen gebruiken het papier met name voor (kleine)reparaties aan boeken en prenten. Het grams gewicht varieert van circa 3 gram tot maximaal 15 gram. lang niet alle aangeboden soorten zijn altijd zuiver,maar goedkope vellen zijn meestal van mindere kwaliteit.

Zuivere Tengusho wordt gemaakt van 100% kozo (broussonetia papyrifera),gekookt in caustic soda  en geschept op een raam voorzien van extra laag zijde. Hierdoor ontstaat een uiterst egale oppervlakte. De pulp wordt voor scheppen extra gecontroleerd op onzuiverheden. Al die extra aandacht maakt het papier relatief duur. Hier vindt u onze collectie Tengusho,welke meestal op voorraad uit: http://www.papier-royaal.nl/t/1/p/categorie/i/6/restauratie-reparatie.html

Zeer binnenkort komt het Shojijami aan de beurt. Volg ons op de voet

Advertisements

Leave a comment

Filed under Japans papier, een overzicht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s